Titkos adatgyűjtés – Meghallgatnák Snowdent Hongkong törvényhozói

0
Titkos adatgyűjtés – Meghallgatnák Snowdent Hongkong törvényhozói

Az amerikai kormány évek óta folytat hackertevékenységet Hongkong és Kína ellen – állítja öles címben csütörtöki címlapján a hongkongi South China Morning Post című lap. A város törvényhozói közül máris többen jelezték, hogy szívesen meghallgatnák az amerikai PRISM program e részleteit is kiszivárogtató Edward Snowdent.

adatgyujtés-usa“Szeretném tudni, hogy mennyire kiszolgáltatottak a számítástechnikai rendszereink, kérdéseket tennék fel Snowden úrnak, állításainak bizonyítását kérném” – jelentette ki James To Kun-szun, a helyi törvényhozás tagja.
Snowden a vele készült legfrissebb interjúban dokumentumokat felmutatva azt állította, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) PRISM kódnevű programja kiterjed Hongkong és a szárazföldi Kína lakosaira és intézményeire. Közlése szerint 2009 óta törik fel módszeresen a város és Kína számítógépeit.
Ennek alapján To Kun-szun úgy ítéli meg: joguk van tudni az “igazságot”, ezért megfontolandónak tartja Snowden meghívását a törvényhozásba.

A magas szintű hírszerzési titkokat kiteregető amerikai szerint az NSA által több mint 61 ezer globális hackerműveletből százak irányulnak szárazföldi kínai és hongkongi célpontokra. Ami a várost illeti, azon belül az egyik célpont a hongkongi kínai egyetem (CUHK), továbbá közhivatalok, cégek és diákok.

A South China Morning Post cikkében máris elkezdték találgatni, hogy melyek azok a kiemelten fontos informatikai célpontok, amelyek értékes információkkal szolgálhatnak külföldi hírszerző ügynökségek számára. Arra máris utaltak, hogy a CUHK kampusza ad otthont az információtechnológiai szolgáltató központnak.

A város belső – az Egyesült Államokat elkerülő – internetes adatforgalmát lebonyolító rendszer állomásai több mint száz hongkongi szervezettel vannak kapcsolatban, köztük vonalas és a szélessávú távközlést szolgáltató vállalatokkal. A kampusz területén van egy olyan állomás is, amely a műholdakról fogad, majd dolgoz fel távérzékelési adatokat.

Nem vagyok sem áruló, sem hős. Amerikai vagyok – mondta legfrissebb interjújában Snowden, és azt hangoztatta, hogy az információk közreadásával “az Egyesült Államok kormányának képmutató voltát” akarta demonstrálni.

Az amerikai Központi Hírszerző ügynökség (CIA) és az NSA volt alkalmazottja május 20. óta tartózkodik Hongkongban, jelenleg ismeretlen helyen, valószínűleg egy magánszálláson. A PRISM-botrány kirobbantója hazájában komoly belpolitikai vihart kavart, ügye a világ minden táján nagy figyelmet keltett, és vitát gerjesztett, megosztva politikusokat és a közvéleményt.


Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal