Segíts másokon, így segíts magadon!

0
Segíts másokon, így segíts magadon!

Segítsünk, ahol csak módunkban áll, gyakoroljuk az önzetlenséget minél többször, ahol csak lehetőségünk nyílik rá! És mi feltehetően meg is tesszük ezt, számolva azzal, hogy ezáltal hatékonyan tudjuk jó irányba befolyásolni mások életét és nem utolsósorban a segítés nemes cselekedet, amelyet a társadalmunk, embertársaink is mindenkor elismeréssel fogadnak.

Segíts másokon, segíts magadon!Az önzetlen, segítő magatartás azonban bennünket sem hagy érintetlenül, ránk is éppúgy visszahat, ahogyan másokra kifejti jótékony hatását. Magyarországon talán Bagdy Emőke klinikai pszichológus, pszichoterapeuta előadásain, illetve vele folytatott interjúk során hallottam a leggyakrabban, hogy a segítő attitűd még akkor is – és rövid idő leforgása alatt is – komoly mértékben javítja immunrendszerünk állapotát, ha tudatában vagyunk annak, hogy ez így van és ezen az alapon esetleg, részben ezért is segítünk. Sőt – ami már végképp megdöbbentő eredmény -, a segítés puszta látványa, külső szemlélőként való megfigyelése is mérhető eredményt hoz a fent említettek tekintetében. Ráadásul még ha kétkedően, nem egyetértéssel szemlélnénk is az eseményeket, a negatív, vagy szkeptikus beállítódás ellenére is beindulnak a szervezetben a jótékony, gyógyító, az ellenálló képességet javító folyamatok.

A segítés tehát egyértelműen pozitívan hat az egészségünkre, például a szív-és érrendszer állapotára, és természetesen a lelki egészséget is segít megőrizni – derült ki többek között egy nemrégiben Vancouverben folytatott orvosi kutatás során.

Egy Dr. Hannah Schreier nevezetű kutató által vezetett csoport középiskolás diákok közt végzett felmérések alapján arra a következtetésre jutott – számol be a The Atlantic magazin a meglepő eredményről- , hogy azok a diákok, akik egy fél éven keresztül heti egy órában önkéntes munka keretében diáktársaiknak segítettek a tanulásban, illetve különböző művészeti és kézműves foglalkozásokat tartottak nekik, a félév végére jelentősen jobb eredményeket mutattak mind a testi egészség – koleszterinszint, vérkép, stb. –, mind pedig az általános lelkiállapot tekintetében, mint fél évvel korábban. Tovább növelte a pozitív változások arányát az a tény is, hogy az érintett diákok a helyi segítő csoportok, hálózatok munkájába, mindennapi életébe is bekapcsolódtak, s ez a fajta jelenlét a társadalom életében, a közösséghez való tartozás olyan módon is kihatott a résztvevőkre, hogy a serdülőkori szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata nagy mértékben csökkent a diákok körében, s nem mellékesen, önbecsülésük is javult, ami maga is tovább erősíti a fizikai állapotot.

Ne habozzunk hát – legfőképpen önzetlenül, de -, ha eleinte nehezünkre esne is, minél többet segíteni a körülöttünk élő embereknek, bárhol, bármikor, bármilyen tekintetben. Elég egy aprócska lépés, pár kedves szó, vagy egy fél óra minőségi idő, amikor figyelmesen meghallgatunk valakit, mert ezzel máris két emberen segítettünk. A másikon és magunkon.


Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal