Rakétamúzeum nyílik Ukrajnában

0
Rakétamúzeum nyílik Ukrajnában

Egy tíz méter magas ballisztikus rakétát állítottak fel csütörtökön a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk központjában. A szovjet rakéta az első darabja annak a Rakétapark névre keresztelt múzeumnak, amelyet várhatóan október végén nyitnak meg a látogatók előtt.

ukraine_rocketA 8K11 típusú rakétát – amelynek gyártását az ötvenes évek elején kezdték meg – két daru segítségével négy óra alatt állították fel.
“A múzeum fő célja megismertetni a látogatókat azzal a hatalmas tudományos erőforrással, amellyel a város rendelkezik, és bemutatni a legjobb technikai eszközöket, amelyek kifejlesztésén tudósaink dolgoztak” – fejtette ki Jevhen Udod, a dnyipropetrovszki megyei tanács elnöke.
A közeljövőben két újabb rakétával bővül a parkmúzeum: egy 8K99-es hordozhatórakéta-modellel és egy Ciklon-3-as hordozórakétával. Ez utóbbi különféle célú űreszközök kis- és közepes távolságú Föld-körüli pályára állítására alkalmas. A világ legmegbízhatóbb hordozórakétáinak egyike: a statisztikák szerint a hetvenes években kifejlesztett Ciklon-3-as rakéták indításának több mint 95 százaléka volt eddig sikeres.


Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal