Lecsófőzőversenyt és parasztolimpiát rendeznek Gyömrőn

0
Lecsófőzőversenyt és parasztolimpiát rendeznek Gyömrőn

A régmúlt mesterségei, játékai és vetélkedői elevenednek meg szombaton a gyömrői Tőzeges tó partján, ahol lecsófőzőversennyel egybekötött hagyományőrző fesztiválra várják az érdeklődőket.

lecsoA Gyömrői Kulturális és Turisztikai Egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a fesztivált, amelyre tavaly ötezernél is többen látogattak el, és remélhetőleg most túlszárnyalják ezt a számot – mondta Nagy Zsuzsanna, az egyesület alelnöke.
Az ország számos pontjáról jelezték részvételüket a régi mesterségeket művelők, köztük fafaragók, kosárfonók, fazekasok. A mesterségbemutatóval egybekötött kirakodóvásár közepette megelevenednek a régmúlt játékai, például íjászkodásra, vásári komédiára invitálják a vendégeket, akiket gólyalábasok és óriásbábosok is szórakoztatnak majd – mondta a szervező.

Nagyrészt a szántóvetők munkájából „kölcsönzik” az úgynevezett parasztolimpia versenyszámainak elemeit. A farönkhasogatástól és a kukoricamorzsolástól a borlopózáson és szalmabála-cipelésen át a gumicsizma-hajításig és csirkefogásig többféle szórakoztató versenyen próbálhatják ki magukat a jelenlévők. Férfiak a feleségükkel megterhelt talicskával futhatnak időre a célig, miközben ötvenféle lecsó illata lengi majd be a környéket.

A hagyományos lecsófőzőversenyre eddig körülbelül hatvan három-ötfős csapat nevezett. A közkedvelt nyári ételt egyebek mellett tejfölös, boros, galuskás, padlizsános, ananászos, cukkinis változatban is készítik majd, a legfinomabb lecsókat zsűri értékeli.
A fesztivál a Kárpát-medencei táncokat bemutató helyi és környékbeli együttesek fellépésével, illetve utcabállal zárul.


Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal