Lángos-rekordkísérletre készül Zánka

1
Lángos-rekordkísérletre készül Zánka

Lángos-rekordkísérletre készülnek Zánkán: a korábbi rekordot felállítók segítségével a világ legnagyobb lángosát tervezik megsütni, amelynek átmérője terveik szerint meghaladja majd a 210 centimétert.

langosAz Új Nemzedék Központ lakóinak szervezett szerdai rendezvényen a 2008-ban Mezőhegyesen felállított Guinness-rekordot tervezik megdönteni, akkor végül 12,7 kilogrammos, 210 centiméter átlójú és átlagosan 5 centiméter magas lángost sütöttek.
A tésztához 14 kilogramm lisztet, 1 kilogramm élesztőt, 10 liter tejet, 2 liter olajat, és 4 kilogramm főtt burgonyát használnak fel, sóból és cukorból 0,2 kilogrammnyit adnak majd hozzá – mondta el az MTI-nek a szervezők nevében Frikton Ildikó, a Vénusz márkamenedzsere. A kelesztés és dagasztás után egy hatalmas sütőedényben 1200 liter olajban sütik ki a tésztát, az olajat 6-8 gázzsámollyal hevítik fel. Az óriás sütőfazék nagyjából 3,5 méter átmérőjű, a lángos megfordításához használatos szerkezet 4 méter magas.
Frikton Ildikó hozzátette: az elkészült várhatóan 300 adagnyi lángost a szervezők a zánkai gyermektábor lakóinak szánják, ahogy az eseményt is elsősorban nekik szervezik.


hozzászólás (1)
  • Avatar

    Jim Júl 9 2013 - 14:49 Válasz

    Nem olyan hatalmas az a 300 adagnyi, 14 kiló lisztből. Azt viszont nem értem, hogy miért kell 1200 liter olaj a sütéséhez, mert az kb. 4 liter/adag, ne vicceljünk. Nincs az elírva? Nem 120 liter?
    Na mindegy, a lényeg, hogy jó helyre kerül. 🙂

Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal