Egy s más a somlói galuskáról

2
Egy s más a somlói galuskáról

Először is nem somlói, hanem somlyói galuska, de ezt sokan nem tudják és egyik legkedvesebb desszertünk eredetét a Veszprém megyei Somló-hegyhez és a Somlói borvidékhez kötik, pedig eredetileg a Somlyó-hegy közelében, Fót mellett született meg ez a különleges magyar édesség.

somlyoi-galuskaHogy miért mégis somlói galuskaként vált ismertté? Miután Szőcs Béla cukrászmester Gollerits Károly elgondolása nyomán elsőként elkészítette az akkor még somlyói galuska névvel illetett desszertkülönlegességet és 1958-ban Brüsszelben a világkiállításon bemutatta, a magyar galuska nevét ipszilon nélkül rögzítették a brüsszeliek. Így a gasztronómia történetében a mai napig rajta maradt a somlói galuska elnevezés. Az ötlet egyébként, amint erre feljebb utaltunk is, nem Szőcs Bélától, a megvalósítótól származik, hanem a Gundel étterem akkori, híres főpincérétől, Gollarits Károlytól. Szőcs Béla pedig a Gerbaud cukrászdából került a Gundel étterembe.

2010-ben egyébként a somlói lett „Magyarország kedvenc süteménye”. A magyar cukrászatnak ez a közkedvelt édessége piskótatésztából készül, ezt öntik le csokoládéöntettel, a tetejére pedig tejszínhab kerül. Tény azonban, hogy ma már nagyon kevés helyen találkozhatunk az eredeti recept szerinti, igazán igényesen elkészített somlói galuskával. Nemcsak azért, mert a szó szoros értelemben vett eredeti recept családi titok maradt, hanem azért is, mert az elterjedt legjobb változatokat is gyakran egyszerűsítik, módosítják a vendéglátásban, nem fordítanak elegendő gondot az elkészítésre, az arányokra, így aztán legjobb, ha magunk vesszük kézbe az ügyet, s megkeressük a világhálón is sok helyen feltüntetett legkiválóbb recepteket, s azok alapján készítjük el otthonunkban ezt az ünnepi finomságot.


hozzászólás (2)
  • Avatar

    Laci jún 12 2013 - 10:55 Válasz

    Körül kell nézni Fóton, hátha ott van az eredeti recept egy padláson. 🙂 Aztán el kell készíteni egy jó nagy tányérral, mert az ott a képen a lyukas fogamra se lenne elég. 😀

  • Avatar

    manna jún 12 2013 - 11:52 Válasz

    én is nemrég tudtam meg egy fóti ismerősömtől, hogy a somlói tkp. fóti édesség és eredetileg a fóti Somlyó-hegy után somlyói volt a neve…egyébként meg tényleg az édességek egyik királya

Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal