Afrika virágai lesznek az idei orchideakiállítás főszereplői

0
Afrika virágai lesznek az idei orchideakiállítás főszereplői

Afrika különlegességei, egyebek mellett a viaszszerű, fehér virágú Angraecumok, a kicsi de illatos Aerangisek és a talajlakó Disák lesznek a Magyar Orchidea Társaság tavaszi kiállításának főszereplői péntektől vasárnapig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

orchideaEz év őszén Johannesburg ad otthont az Orchidea Világkiállításnak és Kongresszusnak, így a budapesti program a dél-afrikai tanácskozás előfutárának is tekinthető – közölték a szervezők az MTI-vel.
Afrika orchideái – csakúgy, mint a világ egyéb részein élők – a súlyosan veszélyeztetett növények közé sorolhatók. Ezek közül különösen védelemre szorul a Disák nemzetsége, amelynek tagjai a földi orchideák közé tartoznak, ehető, krumpliszerű gumójuk a föld alatt található. Afrika éhség-övezeteiben mázsaszámra takarítják be és adják el a Disa-gumókat, mivel az ezekből készülő ételek előkelő helyen szerepelnek a vegetáriánus éttermek étlapjain. A helyi és nemzetközi természetvédő egyesületek hatalmas erőfeszítéseket tesznek a gumók tömeges betakarításnak megakadályozásáért és a Disa nemzetség megmentéséért.

A johannesburgi konferencia és kiállítás kiemelt témája az orchideák élőhelyének védelme lesz, így a budapesti bemutató szervezői is hangsúlyt fektetnek ennek kommunikálására.
A májusi programon az afrikai virágok mellett magyarországi gyűjtők kedvencei és számos külföldi kertészet növényei is bemutatkoznak.


Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal