3D nyomtató – tud-e fegyvert nyomtatni?

2
3D nyomtató – tud-e fegyvert nyomtatni?

A világ első, 3D printerrel kinyomtatható kézi lőfegyvere CAD-fájljainak internetes terjesztését tervei szerint a hét elején kezdi el a Defense Distributed nonprofit csoport – közölte vasárnap internetes kiadásában a Forbes magazin.

3d-nyomtato-fegyverA Liberator elnevezésű lőfegyver a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat prototípusát ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy mintegy 170 grammos acéldarab is.

Kényes kérdéseket vet fel ugyanakkor az a lehetőség, hogy a Defense Distributed által a Defcad.org oldalon hozzáférhetővé teendő fájlokat, elvben legalábbis, mindenki saját belátása szerint, akár illegálisan, regisztrációs szám és háttérellenőrzés nélkül kinyomtathatja.

A Defense Distributed csoportot, amely márciusban kapta meg a lőfegyverek gyártásához szükséges szövetségi engedélyt, Cody Wilson, a Texasi Egyetem 25 éves joghallgatója alapította. Azt a célt, hogy kifejlessze a világ első, háromdimenziós nyomtatóval előállítható lőfegyverét, nyolc hónappal ezelőtt tűzte ki célul.

“Mindenki a 3D nyomtatók forradalmáról beszél. Nos, mit hittek, mi történik majd, ha mindenkinek lesz ilyen eszköze?” – kérdezte a múlt hét elején a Forbesnak nyilatkozva Wilson.
“Látni akarom, hogy milyen potenciál rejlik ebben az eszközben, tud-e fegyvert nyomtatni” – tette hozzá.

Wilson programja, amely a lőfegyverekre és az információ cenzúrájára vonatkozó jogi szabályozás határait feszegeti, éles vitát váltott ki az Egyesült Államokban. A Defense Distributed egyebek között több katonai típusú fegyver alkatrészét tette háromdimenziós nyomtatón előállíthatóvá.

A Stratasys cég, miután megtudta, hogy mire használja a Defense Distributed a tőle bérelt nyomtatót, tavaly decemberben lefoglalta a berendezést.
Steve Israel New York-i képviselő törvénymódosítást terjesztett elő, amely a 3D nyomtatókon elkészíthető fegyverekre is kiterjesztené a fémdetektorok által észlelhetetlen lőfegyverekről szóló törvény rendelkezéseit.


hozzászólás (2)
  • Avatar

    Józsi máj 6 2013 - 08:56 Válasz

    Igen, az emberi butaság mérhetetlen. A 3D nyomtatót számtalan hasznos dolog olcsóbb előállítására lehetne használni, de az embereknek mi jut eszükbe? Hát fegyver gyártás. Idióta emberiség! Nem szabad ilyet adni az emberek kezébe, mert rögtön negatív dolgokra használják.

  • Avatar

    Era máj 6 2013 - 09:26 Válasz

    Hát igen…ez sajnos várható volt. Minden jó találmányt rosszra is fel lehet használni :(. Nem szabadna engedni.

Szóljon hozzá

Név (kötelező)

Weboldal